Municipiu resedinta a judetului Maramures, Baia Mare este un important centru economic, social si administativ. Situate pe raul Sasar, la sud de muntii Ignis, in depresiunea omonima, orasul Baia Mare s-a dezvoltat pe baza resurselor oferite  de rocile vulcanice prezente in zona: zacaminte auro-argentifere, minereuri complexe, materiale de constructie.

350px-Centrul_vechi_Baia_Mare

Exploatarile miniere pe scara larga s-au practicat in zona inca din Evul Mediu, insasi denumirea de „baie” insemnand de fapt „mina”. Aurul extras din aceasta zona a aprovizionat pe rand Regatul Austriac, Imperiul Habsburgic si, mai apoi Romania. In perioada comunista, dezvoltarea metalurgiei neferoaselor a capatat o noua dimensiune, lucru ce a implicat consecinte ecologice pe masura.

Prima atestare documentara a Baii Mari apartine anului 1329, iar numele sub care era cunoscuta asezarea de la acea vreme era de Civitas Rivului Dominarum. In 1411, minele si asezarea in sine devin proprietatea Corvinestilor. Cateva decenii mai tarziu, locuitorii asezarii vor construi primele ziduri ale orasului, ce devine astfel cetate medievala tipica.

Astazi, orasul vechi se concentreaza in jurul Pietei Libertatii si se remarca prin cladiri din sec. XV-XVIII. Pe alocuri s-au mai pastrat fragmente din fosta incinta fortificata a orasului cum sunt bastioanele si zidurile de aparare.350px-Centrul_vechi_BM3

Turistii ajunsi aici pot vizita si admira numeroase edificii medievale conservate si deschise publicului larg. In cele ce urmeaza, vom aminti cateva dintre acestea: Casa Iancu de Hunedoara (1446 – 1490); Turnul Stefan (unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura medievala din Baia Mare; construit din initiativa lui Iancu de Hunedoara in perioada 1446 – 1468); Biserica „Sfanta Treime” (1717 – 1720; stil baroc); Bastionul Macelarilor (sec. XV; cunoscut si ca „turnul cu munitii”; in prezent, aici au loc expozitii si taguri cu caracter folcloric).

Alte obictive turistice intalnite in orasul Baia Mare sunt: Muzeul Judetean (situat in fosta cladire a monetariei ce dateaza inca din anul 1411); Muzeul de Arta (cu importante icoane pe lemn si sticla); Muzeul de Istorie si Arheologie (amplasat in aceeasi cladire a monetariei; cuprinde importante exponate apartinand Maramuesului); Muzeul de Etnografie si Arta Populara (obiecte de cult, obiecte de  casnic, ceramica mobilier, port popular); Muzeul de Mineralogie (15.000 exponate mineralogice; raritati pe plan mondial. Superlative sau varietati morfologice deosebite, descoperite de-a lungul anilor in minele maramuresene); Gradina Zoologica si Planetariul – obiective preferate decei mici.

Tot in Baia Mare are loc anual Sarbatoarea Castanelor cand orasul este invadat de turisti. Microclimatul specific colinelor baimarene favorizeaza cresterea castanilor comestibili. Acestia sunt sarbatoriti, in fiecare toamna, in luna octombrie. Este una dintre sarbatorile cele mai iubite de baimareni dar si de turistii de pretutindeni, care participa la spectacolele, manifestarile culturale, folclorice, expozitionale si de divertisment ce se desfasoara cu acest prilej.

200px-TurnulStefan2008

In apropierea orasului se gaseste lacul de acumulare Firiza si barajul omonim unde exista plaja si baza de agrement. Aici se pot face plimbari cu vaporasul si se poate practica pescuitul sportiv dar si sporturi nautice.

Acestea fiind spuse, orasul Baia Mare isi asteapta turistii interesati de istoria si cultura locala, dar si de peisajele spectaculoase intalnite in zona. Va doresc „Drum bun!” si „Vacanta Placuta!”