Orasul Iaşi se numară printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale ţării, în care pulsat puternic, o autentică viaţă românească. Capitală a Moldovei, oraşul a dat patrimoniului naţional inestimabile valori materiale şi spirituale, a înscris în istoria ţării pagini glorioase, rămase durabil în conştiinţa poporului.

In afara incontestabilului rol istoric detinut, orasul Iasi s-a remarcat de-a lungul timpuli si prin valoarea culturala deosebita, aici existand o solida traditie a poeziei, artei, literaturii si publicisticii. Prima universitate a Romaniei a fost infiintata la Iasi (1860), iar in perioada 1867-1885 multi dintre remarcabilii scriitori ai Romaniei au facut parte din cercul literar Junimea.

2607851962_2fae8c790fPrincipala piata a orasului, piata Unirii are o importanta deosebita, aici oficiindu-se ceremonia de unire a Moldovei cu Tara Romaneasca. Aceasta piata centrala imprima orasului un aer parizian, iar cladirea cea mai interesanta este Hotelul Traian (1882). Mai spre nord, in spatele cinematografului Republica, Muzeul Unirii este gazduit de o cladire ce dateaza inca din anul 1806, iar acesta cuprinde valoroase colectii de documente si alte elemente apartinand lui A. I. Cuza si familiei sale. Daca ne indreptam catre sud, vom descoperi bulevardul Stefan cel Mare si Sfant unde se pot admira: Universitatea Petre Andrei, cladirea Primariei (initial Palatul Roznovanu; 1832) cu statui exterioare de marmura reprezentand personaje mitologice, si fresce interioare excelente; cladirea imbina elemente ale neoclasicismului cu cele ale barocului.

Tot in centrul orasului, turistii vor descoperi Teatrul National Vasile Alecsandri, unul dintre cele mai frumoase teatre din tara noastra realizat in perioada 1864-1896, in stil eclectic francez. Cladirea teatrului a fost prima cladire electrificata din Iasi si in prezent dispune de 1.000 de locuri. Un alt obiectiv turistic important este Catedrala Mitropolitana (1833-1839) localizata vizavi de cladirea Primariei si realizata in stil neoclasic. Atat exteriorul cat si interiorul catedralei au fost pictate de Gh. Tattarescu, iar complexul gazduieste moastele Sfintei Parascheva.

3452957475_3bfc31f123Alta atractie foarte cautata de turistii ajunji in Iasi este Manastirea Trei Ierarhi, intemeiata de catre Vasile Lupu (1635-1639). Aceasta manastire se distinge prin fabuloasele si complicatele elemente decorative exterioare reprezentate in principal de frumosi trandafiri sculptati in piatra. Palatul Culturii este o alta cladire impresionanta a orasului Iasi ce este admirata de cei sositi in capitala Moldovei. Acest palat a fost construit in stil neogotic si, atat interiorul cat si exteriorul sunt ornamentate cu motive heraldice. Sunt adapostite aici 4 muzee: Muzeul de Istoria a Moldovei (ceramica de Cucuteni, oseminte gigantice), Muzeul de Etnografie a Moldovei (unelte casnice, port popular, covoare), Muzeul de Arta (arta moderna si contemporana) si Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu (colectie de instrumente muzicale, inventii desosebite, instrumente diverse). La iesirea din palat, turistul va descoperi statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare (1883), descoperita de insusi Carol I.

3726242522_c0e735cf7dMai mult decat atat, iubitorii artelor pot gasi oricind la Iasi un spectacol, un concert sau un film de vizionat, iar pasionatii de natura au numeroase trasee si locuri incantatoare de descoperit.  Anual, orasul Iasi este gazda a numeroase targuri si expozitii aici intalnindu-se atit artizanii si mesterii populari, cat si artisti consacrati.

Orasul Iasi se distinge prin numeroase obiective turistice pe care insa, din pacate, nu le putem trata detaliat, asa cum s-ar cuveni. De aceea, in cele ce urmeaza vom mentiona alte cateva atractii ale Iasiului ce merita atentia deplina a celor ce ajung in frumosul centru urban. Manastirea Barboi, situata in spatele Hotelului Europa, a fost inspirata de arhitectura specifica Muntelui Athos si aceasta are forma evidenta de cruce greceasca.  In cartierul evreiesc al orasului se afla Sinagoga Mare (1671, a doua sinagoga, ca vechime, din Romania). Cladirea Universitatii A. I. Cuza este impresionanta atat prin dimensiuni, cat si prin arhitectura.  Aceasta a afost realizata prin imbinarea stilului neoclasic cu cel baroc si a fost ridicata in jurul a 8curti interioare. Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iasi, situat pe dealul  Copoului, datează din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a început în anii 1833-1834). In centrul său fiind amenajat “Obeliscul cu lei, iar tot aici se află si faimosul “Tei al lui Eminescu”.

In concluzie, nu va ramane decat sa descoperiti si alte obiective importante ce va vor fascina inca din primul moment. Calatorie placuta!

CCF_Iasi1