Onestiul este situat in Depresiunea Tazlau-Casin, in zona de confluenta a raurilor Oituz,Tazlau si Casin cu raul Trotus, la o altitudine medie de 210 m. Cel mai jos punct al orasului este la 180 m pe valea Trotusului. Cel mai inalt este la 240 m pe dealul Cuciur. Pozitia geografica este 46° 13′N (latitudine) si 26° 47′E (longitudine), la circa 60 km SV de municipiul resedinta Bacau.
Satul Onesti a fost fondat pe 14 decembrie 1458. Numele sau se trage de la „Selistea lui Oana la Trotus” necesita citare.
Orasul modern a luat nastere pe vatra vechiului sat în 1952, atunci cand, prin decizia Consiliului de Ministri, a fost dispusa construirea Grupului Industrial Borzesti si a orasului muncitoresc aferent Onesti. ca urmare a acestei decizii, s-au înfiintat primele colonii si a început constructia primelor blocuri.sus1
Intre 1952-1960 se construiesc cartierele Casin si Tineretului. In 1956 comuna Onesti primeste statutul de oras. Din martie 1965 orasul se numeste Gheorghe Gheorghiu-Dej (dupa liderul comunist al Romaniei), iar din 1990, dupa revolutia anticomunista, revine la vechea denumire (prin lege adoptata în 1996).

Obiective turistice Onesti:

Biserica din Borzesti
In 1494, Stefan cel Mare a ridicat o biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda – Biserica din Borzesti. Biserica are ferestre mari la pronaos, realizate in stil gotic, doua bolti construite pe sistemul de arcuri si pandantive ce caracterizeaza stilul moldovenesc, dar nu are turla. Inainte de a ajunge la biserica, ne intampina o cladire care adaposteste un muzeu de arta bisericeasca, valoros mai ales prin faptul ca aici sunt expuse obiecte provenind din secolul al XIV-lea pana in secolul al XIX-lea.

Biserica romano-catolica Sf. Fecioara
Aceasta biserica este cel mai vechi lacas de cult din Bacau. A fost construita inca din veacul al XV-lea de doamna Margareta, una din sotiile lui Alexandru cel Bun. Biserica nu se mai pastreaza. Catedrala care poate fi vazuta astazi, a fost inaltata intre 1841 si 1846. Intrarea sa este vegheata de doua statui reprezentanu-l pe Sf. Francisc de Assisi si pe Sf. Iosif cu pruncul Iisus in brate. Cei doi sunt patronii Provinciei Franciscane Moldova.

Biserica si Curtea Domneasca
Biserica Precista a fost zidita la 1491 de Alexandru-Voda – fiul si coregentul lui Stefan cel Mare – care isi stabilise resedinta la Bacau. Biserica, din caramida aparenta, este tipica pentru seria ctitoriilor domnesti din aceasta epoca. Lacasul a fost reparat de domnitorul Vasile Lupu (1641), care a inchinat-o apoi, ctitoriei sale de la Iasi, Manastirea Trei Ierarhi. In incinta manastirii se pastreaza si ruinele unui palat domnesc (1481) in care Alexandru-Voda a locuit.

Codrul secular de la Runc-Racova
Codrul secular Runc de langa comuna Racova, este o rezervatie naturala de circa 60 ha de padure de fag de 150 ani, cu diametre si inaltimi impresionante, unice in tara. In apropiere se gaseste un arbore ingemanat prin cresterea a doua specii diferite de fag: fagul obisnuit si fagul oriental. Cele doua specii se observa clar in coroana arborelui, mai ales prin aspectul diferit al fructelor.

Dealul Perchiu
Dealul Perchiu este o rezervatie naturala situata pe dealul cu acelasi nume (398 m altitudine) la nord de Onesti si acoperit cu paduri caracteristice silvostepei. Aici cresc arbori si arbusti termofili. In ansamblu, in pajistile si padurile de pe dealul Perchiu cresc circa 600 specii de plante cu flori, dintre care multe sunt rare in tara.

Lacul Balatau
Lacul Balatau este un lac de baraj natural care a fost declarat monument al naturii. Este situat la o altitudine de 530 m in Muntii Nemirei, la 3 km distanta de Salatruc. S-a format in 1883 datorita alunecarilor de teren si ploilor puternice si prelungite din timpul verii. In prezent, este foarte frecventat de pescari.

Lacul de acumulare de la Poiana Uzului
Si-a inceput formarea in 1972, in spatele barajului de beton in semicerc, inalt de 80 m, pentru a alimenta cu apa potabila si industriala judetul Bacau. Situat la altitudinea de 530 m pe Valea Uzului, pe care a acoperit-o pe o lungime de aproape 5 km, lacul are o suprafata de 335 ha si o adancime maxima de 75 m. A fost populat cu pastrav curcubeu si pastrav indigen. In amonte, se intinde Valea Uzului cu principalul ei afluent, populat cu pastrav, Valea Barzautei.

Manastirea Casin
Situata la 16 km de Onesti, aceasta a fost ridicata in 1655 de voievodul Gheorghe Stefan. Planul bisericii, arhitectura fatadelor, dimensiunile sale sunt identice cu cele ale bisericii Golia din Iasi, dar formele sunt simplificate. Biserica era inconjurata de case domnesti si de un zid de piatra inalt si puternic cu turnuri ca de cetate, fiind conceputa ca loc de aparare. In urma marelui cutremur din 1805, fiind grav avariata, manastirea a fost reparata de egumenul grec Ierotei, iar intre 1836-1839 de egumenul Isaaia din Constantinopol. www.manastireacasin.ro

Manastirea Cioplani
Manastirea Ciolpani este o ctitorie realizata in stilul manastirilor din nordul Moldovei (secolul al XII-lea).

Manastirea Rachitoasa
A fost inaltata la 1697 de Ilie Enache-Tifescu (”Frige-vaca”), mare spatar. Biserica a fost refacuta in 1739 de egumenul Daniil. A mai fost reparata in 1836 de egumenul Iacov. Manastirea a fost inchinata manastirii Vatoped de la Muntele Athos (Grecia).

Manastirea Raducanu
Manastirea Raducanu din Tg. Ocna a fost construita de catre Radu Racovita (1664). Biserica impresioneaza prin sculptura si pictura de mare valoare artistica. Aici se afla mormantul lui Costache Negri (1812-1876), mare carturar si revolutionar patriot.

Manastirea Runc
Manastirea Runc este ctitoria a lui Stefan cel Mare care a ridicat-o in urma victoriei asupra lui Petru Aron, in anul 1457, cand s-a urcat pe tronul Moldovei.

Manastirea Tazlau
Aceasta manastire, denumita si biserica “Nasterea Maicii Domnului”, a fost construita de Stefan cel Mare, intre anii 1496-1497. Turla pastreaza baza stelara, specifica acestei epoci, cu unele modificari in partea superioara. Sculptura aparte sporeste valoarea artistica a monumentului. O piesa remarcabila este usa de la intrarea in pronaos, scluptata in lemn de arin la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre “Cozma maistru” (inscriptie datata din 1596). Panoul central este lucrat foarte frumos in stilul gotic flamboyant. In partea superioara, intr-un chenar tot de origine gotica, este sculptata stema Moldovei.

Monumentul Comemorativ Oituz
Monumentul Comemorativ Oituz a fost ridicat in amintirea luptelor purtate aici in primul razboi mondial. Pasul Oituz este singurul punct in care trupele romane nu au cedat in cei doi ani de razboi (1916-1918).

Parcul de agrement de la Comanesti
Parcul de pe fostul Domeniu Ghica – Comanesti este un parc de agrement care detine specii decorative foarte rare: paltinul de camp, molidul japonez, chiparosul de Sawara, platinul argintiu, artarul de Pensilvania.

Parcul dentrologic Haghiac
Parc dendrologic-Haghiac situat pe valea Doftanei la 13 km nord-vest de Tg. Ocna si 3 km vest de Doftana, este o rezervatie forestiera ce cuprinde numeroase specii de plante, in special arbori: pinul Oriental, originar din China, Coreea sau Japonia (intalnit foarte rar in Europa).

Parcul dentrologic Hemeiusi
Parcul dendrologic Hemeiusi, situat la nord de Bacau are o suprafata de 47,5 ha. Aici cresc peste 500 specii de plante lemnoase, dintre care 370 exotice.

Poiana Sarariei
Poiana Sarariei este o rezervatie botanica, situata langa Targu Ocna.

Rezervatia complexa Nemira
“Plaiurile si stancariile Nemirei” (pe culmea principala a Muntelui Nemira) constituie o rezervatie naturala complexa, constituita dintr-o portiune de teren unde cresc specii rare ca floarea de colt, pinul oriental si arboretul de tisa. Varful Nemira atinge o inaltime de 1648 m. Tot aici se mai gasesc doua lacuri mici de baraj natural numite Baltile Nemirei. In padurile de molid, in jurul izvoarelor, se intalnesc specii ca: Saxyfraga Cymbalaria, Goodiera repens, Taxus Bacata, iar pe stincariile Nemirei cresc: Leonto podium alpinum, Centaures Kotschyana, Sedum caeea, Draba carinthiasca etc.

Rezervatia forestiera de pe Paraul Alb
Rezervatia forestiera de pe Paraul Alb (afluent al Asaului), este reprezentata de un arboret vechi, format din pin silvestru, molid, brad, fag.

Rezervatia naturala de la Darmanesti
Rezervatia naturala de la Darmanesti este situata la o altitudine de 600-700 m pe un versant, acoperind o suprafata de 3 ha. Este formata dintr-o padure de tisa. Cele cateva sute de arbori de tisa au inaltimea de 6-7 metri.
Slanic Moldova
Amplasata intr-o frumoasa depresiune din Carpatii Rasariteni, la 18 km sud-vest de Targu- Ocna, pe valea Slanicului, la o altitudine de 530 m, statiunea balneoclimaterica Slanic- Moldova este apreciata atat pe plan intern cat si international. Datorita celor 21 de izvoare de ape minerale (descoperite in 1800), renumite pentru calitatile lor terapeutice, dar si cadrului natural montan in care se afla, aceasta statiune reprezinta un important centru turistic.

Stejarul din Borzesti
Este un arbore secular, ocrotit prin lege, in jurul caruia exista legende ce duc pana in vremea lui Stefan cel Mare.

Targu Ocna
Statiunea Targu Ocna este asezata in lunca Trotusului, la o altitudine de 208 m. Are o clima moderata, intre cea specifica zonei de dealuri si de munti mijlocii. Statiunea se afla la 14 km de municipiul Onesti si dispune de 7 izvoare folosite in tratarea bolilor reumatismale.